dilluns, 12 de novembre de 2018

Història de la font del Covilar


La història de la font del Covilar

El 5 d'octubre del 2018 vàrem anar a la font del Covilar els alumnes de 6è, els seus mestres Lluís i Judit i també en Joan Guillamet.

A la tarda ens vam trobar en Joan al pati i tots junts vàrem anar a la font del Covilar; per arribar-hi havíem de passar pel costat de la carretera. Un cop allà vàrem seure als bancs del costat de la font i en Joan ens va explicar la història del poema de La Vaca Cega i que aquesta estava relacionada amb la font del Covilar. La història era que un dia d'estiu que en Joan Maragall estava a Sant Joan de les Abadesses amb la seva dona i els seus 13 fills i filles van anar a visitar la font i van veure una vaca molt esverada, en veure-la, espantats, la dona i els fills van marxar, en canvi en Joan Maragall es va quedar a observar com bevia la vaca; al cap d'una estona va venir el vaquer que es deia Janot, en aquells moments la gent s'anomenava pel nom i per la casa de pagès on treballaven o vivien, o sigui que li deien en Janot de can Pau Llebre. En Joan Maragall li va demanar què li passava a la vaca, en Janot li va contestar que la vaca era cega i que s'hi havia tornat perquè en un ull se li havia posat un tel i en l'altre ell li havia llençat un roc perquè no li feia cas i aquest li va anar a parar a l'ull i li va buidar. Llavors en Joan Maragall va tornat a casa i de seguida es va tancar al despatx i en dues hores i mitja va escriure el poema. Així va ser la història. Seguidament la classe vàrem recitar el poema en grups. Tot seguit vàrem fer-nos una foto a la font i també ens la vam fer al monòlit de pedra que hi ha al costat amb el poema de la Vaca Cega gravat. Després ens vam posar al voltant de la font i la vàrem dibuixar; quan vam acabar vàrem tornar al cole.

Em va agradar molt la sortida i vam aprendre molts aspectes sobre la vida de’n Joan Maragall i sobre el seu poema de la Vaca Cega. Entre aquests aspectes destacar en Janot de can Pau Llebre i també sobre la font del Covilar.
Jana Regué

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada